
Przed przystąpieniem do siewów musimy dobrze przygotować grządki. Odpowiednia szerokość grządek zapewni łatwiejszą i przyjemniejszą pracę. Grządki nie powinny być za szerokie, abyśmy mogli bez problemu wykonywać zabiegi pielęgnacyjne również w środkowej ich częsci.
Przed rozpoczęciem wegetacji trawnik dokładnie grabimy. Dobrze jest teraz nawieźć go wolno rozkładającymi się nawozami. Zabieg przeprowadzamy w czasie suchej pogody. Po dwóch dniach podlewamy trawnik. Trawnik rosnący na kwaśnej glebie można posypać węglanem wapnia.
Sadzimy przygotowane jesienią sadzonki winorośli i poprzeczek. Zrazy umieszczamy w glebie tak, aby tylko jeden pąk znajdował się nad powierzchnią. Wykonujemy oprysk Syllitem, przeciwko chorobom grzybobójczym.
Sadzonkę aronii sadzimy 3-5 cm głębiej niż rosła w szkółce, sprzyja to silnemu krzewieniu się roślin. Po posadzeniu powinno powstawać wokół sadzonki wkleśnięcie powodujące łatwiejsze gromadzenie się wody przy korzeniach. Aronia dobrze znosi cięcie zarówno wiosenne, jak i letnie.
Przed nadejściem mrozów wyjmujemy z wody elektryczne pompy i flitry. Przebiegające na zewnątrz rury z wodą i krany zabiezpieczamy przed mrozami, np. pianką izolacyjną. Chowamy węże ogrodowe, żeby nie rozerwała ich zamarzająca woda. Najlepiej postarać się, aby nie było w nich wody. Czyścimy ścieżki i schodki z opadłych liści. Czyścimy meble ogrodowe. Przykrywamy je lub jesli dysponujemy miejscem w szopie lub garażu chowamy na zimę.
Po zebraniu roślin i opustoszeniu działki, w ruch idzie szpadel lub widły amerykańskie. Przekopujemy ziemiś, na której rosły nasze uprawy., aby napowietrzyć glebę i powstrzymać jej zbicie w okresie zimowym. Przekopując ziemię możemy wzbogacić ją w substancje odżywcze: obornik, kompost, nawozy fosofrowo-potasowe o długim okresie rozkładu. Obornik stosujemy najczęsciej co 3 lata. Glebę z obornikiem przekopujemy dość płytko, aby nawóz szybciej się rozkładał. Jeżeli mamy zakwaszoną glebę należy przeprowadzic wapnowanie. Październik jest miesiacem odpowiednim na przeprowadzenie zabiegu, ale musimy wtedy zaniechać obornika.
O tej porze roku nie można zapomnieć o trawniku. Najpierw należy zgrabić wszytsie liście opadłe z drzew, wyrzucić je do kompostownika i przykryć dość grubą warstwą ziemi. Jeśli liście są porażone groźnymi chorobami grzybowymi, koniecznie należy je spalić. Najlpesze do grabienia liści są wachlarzowe grabie z metalu z mozliwością regulacji rozstawu "grzebienia".
Przed przymrozkami wykopujemy wrażliwe na przemarzanie warzywa: buraki, marchew, selery, następnie bardziej odporne: pietruszkę, rzodkiwe czarną, cykorię sałatową, kalarepę. W końcu października sprzątamy pory i kapusty. Po zbiorze warzywa czyścimy i przebieramy. Do dłuższego przechowywania wybieramy okazy nieuszkodzone i zdrowe.
Trawnik jest elementem działki wymagającym szczególnej pielęgnacji. Niezbędne jest jego nawadnianie. Jęsli nie zrobiliśmy tego w maju, nie zwlekajmy i zróbmy to jak najszybciej. Pamietaj o stosowanym, co do zapotrzebowania podlewaniu murawy. Trawa ma płytki system korzeniowy i nie może czerpać wody z głebi ziemi. Wymaga więc znacznie częstszego podlewania niż inne rośliny. Szybko rosnący trawnik należy kosić nie rzadziej niż raz w tygodniu.
W maju systematycznie odchwaszczamy pomidory i ogórki. W pomidorach dodatkowo usuwamy pędy boczne wyrastające w kątach łodyg - wilki. Wraz ze wzrostem przywiązujemy krzaki odmian wysokich do palików. W okresie zawiązywania się owoców na pierwszym gronie, podlewamy rośliny nawozami mineralnymi. W czasie kwitnienia ogórków zasilamy rosliny przez podyspywanie saletrą, którą mieszamy płytko z ziemią. Do połowy czerwca można jeszcze dosiewać ogórki na późniejszy zbiór.
Skontaktuj się z nami
pracujemy:
pn.-pt.
08:00-16:00
adres:
BRADAS Sp. z o.o. Społka komandytowa
ul. Marii Konopnickiej 5
46-300 Olesno
email:
bradas@bradas.pl
telefon:
tel. +(48)34/359-74-66
fax. +(48)34/350-54-75