2017-09-20 02:00:00
Dynia - królowa jesieni...

Dynia – królowa jesieni. Piękna, smaczna i zdrowa. Z dyni można przygotować dosłownie wszystko. Zaczynając od kotletów a kończąc na pysznych babeczkach.
A może spróbujemy bułeczki z dyni? 

Oto przepis:
Dynię przekroić, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok.40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu obrać, usunąć pestki i pokroić z sporą kostkę (do przepisu potrzeba ok.250 g, z reszty można przygotować np. zupę lub placki)
50 gr tłuszczu rozpuścić w rondelku i przestudzić.
W misce wymieszać 300 gr mąki, mąkę ziemniaczaną (2 łyżki),
proszek do pieczenia (2 łyżeczki) i sól.
Dodać cukier (150 gr), imbir i cynamon (po 1 łyżeczce).
Następnie dodać dynię, rozpuszczoną tłuszcz i żółtko jajka  (białko przyda się do posmarowania bułeczek.)
Wszystko razem wymieszać i wyrobić. Ciasto powinno być dość zwarte.
Na podsypanym mąką stole uformuj z ciasta wałek. Jeśli trzeba dodaj pozostałą mąkę (100 gr). Wałek pokrój na 12 kawałków.
Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij nożem w krzyżyk.
Bułeczki posmaruj białkiem i posyp posiekanymi pestkami dyni i grubym cukrem.
Piec w temperaturze 170°C około 35 minut. Smaczne i niebanalne :)

Powrót


Skontaktuj się z nami

pracujemy:
pn.-pt.
08:00-16:00


adres:
BRADAS Group  Sp. z o.o.
ul. Marii Konopnickiej 5

46-300 Olesno


email:
sklep@bradas.pl

Trwa generowanie cennika, proszę czekać